Velebit

Velebit je najveća hrvatska planina, a Hotel “Stara Lika” smjestio se u njegovom podnožju. Planina je opjevana u mnogim pjesmama kroz koje je prikazana njezina važnost za lokalno stanovništvo. Ovaj planinski masiv je najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj, poznat kao Park prirode Velebit. Unutar samog masiva nalaze se dva nacionalna parka: Sjeverni Velebit i Paklenica.

Velebit se ističe iznimnom ljepotom, te bogatstvom biljnog i životnjskog svijeta. Upravo po Velebitskoj degeniji kao jednoj od endemskih biljnih vrsta koja obitava na ovom području, nazvan je i jedan od luksuznih suiteva, dok je drugi dobio naziv po najdominantnijem vrhu planine iznad Gospića, Visočica.

Velebit je u svakom pogledu idealna destinacija za posjetu, a pruža mogućnosti potpunog stapanja s prirodom.

Jedinstvene su velebitske staze za planinarenje pri čemu se ističe Premužićeva staza. Ova 57 km duga staza počinje u području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, nedaleko od planinarskog doma Zavižan, a završava u Baškim Oštarijama, tek 20 km udaljenosti od hotela. Poseban fenomen ove turističke staze je da gotovo cijelom svojom dionicom prolazi vršnim dijelovima Velebita, a nema značajnijih uspona zbog čega je prikladna gotovo za sve skupine turista.

Također iskoristite neki od mnoštva puteva kroz planinu za vožnju biciklima ili iskusite jahanje u netaknutoj prirodi te uživajte u fascinantnim  pogledima s nekih od velebitskih vidikovaca (Kubus) . Velebit se također ističe i mnogim pitoresknim mjestima pri čemu svakako vrijedi posjetiti Kuterevo. Planinsko mjesto na obroncima Sjevernog Velebita poznato je po utočištu za medvjediće.

Foto: TZ Ličko-senjske županije